Coșmarul „Massimo”, iadul „Riverside” și fatidicul minut 89
27.04.2006 ::: Middlesbrough-FCSB 4-2

La 20 de ani de la reușita supremă a unei formații din România în plan continental – adjudecarea trofeului Cupei Campionilor Europeni de către Steaua –, FCSB se afla în fața unei performanțe cu adevărat răsunătoare pentru rigidul fotbal românesc al începutului de mileniu III: accederea într-o nouă „finală europeană” după 17 ani. La capătul celei mai vaste campanii internaționale din istorie, roș-albaștrii pregătiți de Cosmin Olăroiu aveau să se dueleze pentru un loc în finala Cupei UEFA cu ocupanta locului 14 din Premier League: Middlesbrough FC, o formație fără „pedigree european”, dar care izbutea la rândul său o stagiune „externă” cu totul remarcabilă.
Middlesbrough, revelația ediției ’05-’06 a Cupei UEFA? Parcursul până în „semifinale”
Aflată abia la a doua prezență într-o întrecere continentală, „The Boro” și-a văzut de treabă și, în ciuda parcursului fragil din Premier League, nu a părut să afișeze vreun complex în fața unor adversari „cu nume” din Europa. După ce a trecut în dublă manșă de formația elenă Skoda Xanthi (2-0 și 0-0), în ultimul tur preliminar al Cupei UEFA, Middlesbrough nu s-a poticnit nici în faza grupelor, încheind pe prima poziție (fără eșec și fără gol primit) o grupă din care au mai făcut parte Grasshopper Club Zürich (1-0, în Elveția), Dnipro Dnipropetrovsk (3-0, pe teren propriu), AZ Alkmaar (0-0, în deplasare) și Litex Loveci (2-0, „acasă”).
Ca urmare a statutului conferit de primul loc, englezii au întâlnit în „șaisprezecimi” fosta adversară a Rapidului din aceeași stagiune europeană, VfB Stuttgart, ocupanta locului 3 din grupa câștigată de giuleșteni. Middlesbrough s-a impus în manșa tur, scor 2-1, în Germania, urmând ca eșecul intern de peste o săptămână, 0-1, să nu cântărească decisiv în economia calificării. Ajunsă în optimile de finală, „The Boro” a mai produs un șoc, prin eliminarea lui AS Roma (1-0 pe teren propriu; 1-2 pe „Stadio Olimpico”). Dacă soarta calificărilor din „șaisprezecimi” și „optimi” a fost tranșată „pe muchie de cuțit”, deznodământul dublei din următoarea fază a competiției a prezentat accente cu adevărat dramatice.
Visul european al lui Middlesbrough părea încheiat odată cu înfrângerea suferită pe terenul adversarei din sferturile de finală, FC Basel, scor 0-2. La retur, pe „Riverside Stadium”, formația elvețiană părea să-și continue demonstrația în aceeași notă, deschizând scorul în minutul 23. Ceea ce a urmat, însă, pare un fragment desprins dintr-un scenariu „SF”. Nici blazonul european și nici rezultatele deloc frapante obținute până atunci nu susțineau ideea unui miracol al britanicilor în cele 60 de minute rămase de disputat. Și, totuși, formația lui Steve McClaren a izbutit „minunea”, înscriind patru goluri, exact câte avea nevoie pentru a accede în „careul de ași” al competiției. Următorul adversar: FCSB, care tocmai eliminase Rapidul într-un duel european 100% românesc. Cine, însă, ar fi pariat că englezii vor produce o nouă răsturnare spectaculoasă de situație, de data aceasta în penultimul act al competiției?
La 90 de minute de finală | În minutul 24, la scorul general de 3-0 în favoarea alor noștri, „se vedea Eindhoven”...
MIDDLESBROUGH-FCSB 4-2 (1-2)
Cupa UEFA 2005-2006, semifinale, retur
27 aprilie 2006 | 22:00
Stadionul „Riverside”, Middlesbrough (Anglia)
Arbitru central: Ľuboš Micheľ (Slovacia)
Middlesbrough: B. Jones, S. Parnaby, C. Riggott, G. Southgate (c) (M. Maccarone 26’), F. Queudrue, A. Taylor (A. Yakubu 55’), G. Boateng, F. Rochemback, S. Downing, J. Hasselbaink (U. Ehiogu 90’), M. Viduka. Antrenor: Steve McClaren.
FCSB: Carlos F., G. Ogăraru, D. Goian, S. Ghionea, P. Marin, D. Oprița (E. Baciu 81’), M. Rădoi (c), F. Lovin, G. Boștină (M. Neșu 86’), N. Dică, V. Iacob (D. Bălan 65’). Antrenor: Cosmin Olăroiu.
Marcatori: M. Maccarone 33’, 89’, M. Viduka 64’, C. Riggot 73’ / N. Dică 16’, D. Goian 24’.
Foto: alamy.com („Formula de start” a FCSB-ului în returul de la Middlesbrough)
Manșa tur a duelului cu formația lui McClaren a fost tranșată la limită de către FCSB, unicul gol al disputei de pe Stadionul Național „Lia Manoliu” fiind înscris de Nicolae Dică (30’). Peste 7 zile, pe 27 aprilie 2006, roș-albaștrii pășeau pe gazonul stadionului „Riverside” doar cu gândul calificării în finala de pe 10 mai 2006, programată pe „Philips Stadion” din Eindhoven. Startul de meci a fost unul exploziv pentru elevii lui Cosmin Olăroiu. După doar 24 de minute, FCSB se vedea conducând cu 2-0, în urma golurilor înscrise de același Nicolae Dică și fundașul-golgheter Dorin Goian, ajuns la al cincilea gol în respectiva stagiune a Cupei UEFA. În momentul de euforie creat de înscrierea golului secund, unul dintre comentatorii postului național de televiziune (care a transmis în țara noastră confruntarea), Emil Grădinescu, exclama cu convingere: „Se vede Eindhoven de aici! De aici, de la noi, se vede!”. Cei peste 1.800 de suporteri români jubilau la rândul lor în tribunele arenei engleze, considerând că soarta „dublei” este deja decisă.
Până în acel moment, bucureștenii au avut jocul la discreție și probabil că nici cei mai optimiști fani ai lui „Boro” nu mai credeau în miracole. Putem fi convinși, însă, că Steve McClaren nu depusese „armele”. Schimbarea venită la doar un minut după golul doi al FCSB-ului (înlocuirea veteranului Gareth Southgate, actualul selecționer al Angliei, cu italianul Massimo Maccarone) a reprezentat un veritabil „moment psihologic” al întâlnirii. Ratarea lui Victoraș Iacob din minutul 31 avea să fie taxată de nou-intratul Maccarone, care a redus din diferență două minute mai târziu, stabilind totodată scorul final al primei reprize. La pauză, tehnicianul gazdelor avea să genereze în rândul propriilor jucători o doză ireală de optimism, îndemnându-i să creadă în calificare până la final: „La pauză, i-am întrebat pe jucători: «Putem să marcăm trei goluri?», iar toți au spus «da!»”, a declarat McClaren la conferința de presă de după partidă.
Foto: gettyimages.com (Steve McClaren, felicitându-și jucătorii la finalul partidei)
Considerându-se „cu sacii în căruță”, FCSB a făcut vizibil „pasul înapoi” în partea a doua, Middlesbrough răspunzând prin atacuri în valuri. Roș-albaștrii au rezistat aproape 20 de minute, însă golul secund al gazdelor „a picat” inevitabil în cele din urmă. Australianul Mark Viduka a restabilit egalitatea în minutul 64, în urma unei lovituri de cap din 7-8 metri, profitând de ieșirea hazardată a goalkeeper-ului Carlos. Un al doilea posibil „moment cheie” al întâlnirii a avut loc trei minute mai târziu, când Nicolae Dică, aflat la un singur cartonaș galben de suspendare, a fost avertizat de către arbitrul slovac Ľuboš Micheľ, în urma unui henț inutil. Astfel, gândul că ar putea rata posibila finală de la Eindhoven i-a turnat efectiv „plumb în ghete” decarului nostru, fiind din acel moment aproape inexistent în jocul bucureștenilor.
În minutul 73, „The Boro” mai face un pas spre finală, trecând pentru prima dată în avantaj. Golul de 3-2 a fost înscris de Chris Riggott, pe fondul aceluiași joc steril al roș-albaștrilor. Cosmin Olăroiu a răspuns prin două schimbări defensive, în speranța că iureșul englezilor va fi stopat de introducerile lui Eugen Baciu (81’) și Mihai Neșu (86’). Însă, dezastrul atât de previzibil a fost înfăptuit de reușita aceluiași Maccarone, cel care a dat startul revenirii gazdelor în prima repriză. Golul din minutul 89, identic cu cel înscris anterior de Viduka, a pecetluit eliminarea FCSB-ului din competiție. Roș-albaștrii au mai avut, totuși, o ultimă tentativă periculoasă de a pune în pericol poarta gazdelor. În al doilea minut de prelungire, un balon trimis de Nicolae Dică l-a atins în mână în careul de 16 metri pe nou-intratul Ugochuku Ehiogu. Însă, Ľuboš Micheľ a considerat că intervenția englezului nu impune acordarea unui penalty, lăsând jocul să continue.
„Falimentul unei tactici ultradefensive”
Aceste cuvinte îi aparțin aceluiași Emil Grădinescu, fiind rostite îndată după fluierul final al confruntării. De asemenea, convins că partida de pe „Riverside” se va înscrie „cu brio” în lista partidelor „europene” de coșmar pentru formațiile românești, a exclamat cu indignare: „Este un meci pe care oricât am dori, nu vom reuși să-l uităm”.
La conferința de presă de după partidă, Cosmin Olăroiu, profund marcat de drama prin care au trecut elevii săi, a concluzionat astfel: „Din nefericire, după ce am primit gol, ne-am speriat, am intrat în panică și nu am reușit să ne revenim. A fost multă dorință și puțină luciditate. Am făcut greșeli, iar de data asta le-am plătit”. După meci, Mirel Rădoi, căpitanul roș-albaștrilor, reclama stilul de joc al propriei formații: „Este inexplicabil ceea ce s-a întâmplat. Din păcate, în repriza secundă, nu am făcut decât faza de apărare”. Florin Lovin, la fel de șocat, nu își putea explica decăderea catastrofală a campioanei României: „Nu știu câte nopți nu o să mai dormim. E incredibil! Am luat trei goluri în tot parcursul nostru din Cupa UEFA până acum, iar astăzi am încasat trei doar în repriza secundă”.
La 11 ani distanță, Cosmin Olăroiu, devenit între timp un antrenor de succes în „zona arabă” și în China, opina următoarele: „Referitor la semifinala cu Middlesbrough, nu aș schimba decât un lucru. La un moment dat, i-am zis lui Mihai Neșu să strige către un jucător să cadă un minut, ca să rupem jocul. A strigat ceva, dar nu s-a întâmplat nimic. L-am întrebat dacă le-a spus, iar el mi-a răspuns: «Oli, crezi că eu mai țineam minte ce mi-ai zis tu?»” (C. Olăroiu, potrivit gsp.ro)
La zece ani după „dubla” cu Middlesbrough, jurnalistul Marius Mitran remarca în cadrul emisiunii „Replay” trei dintre posibilii factori care au dus la ratarea calificării FCSB-ului în finala Cupei UEFA: „Trebuia ruptă frenezia englezilor (n.r. numărul imens de ocazii create în partea secundă). De asemenea, arbitrajul nu a fost unul foarte corect. Eu cred că și rolul lui Carlos a fost unul cu o conotație negativă pentru noi. Lipsa lui totală de siguranță «a impus» ca toată echipa noastră să vină în apărare. Din instinct, cu toții simțeau nevoia să apere un teritoriu care era vulnerabil”.
Care a fost deznodământul finalei de la Eindhoven? Dar soarta din următorii ani a lui „Boro”?
Ajunsă pentru prima și ultima dată într-o finală „europeană”, Middlesbrough a fost surclasată de FC Sevilla în ultimul act al Cupei UEFA. Andaluzii s-au impus lejer, scor 4-0, trecându-și în palmares primul trofeu continental din istorie. De partea cealaltă, „The Boro” nu a mai izbutit să obțină vreodată biletele pentru o nouă participare într-o competiție europeană. Mai mult, la finalul sezonului 2008-2009, Middlesbrough a retrogradat în Championship, revenind pe prima scenă a fotbalului englez abia peste șapte ani. Astfel, ultimul succes european al formației din nordul Angliei rămâne... victoria obținută în fața trupei lui Cosmin Olăroiu, pe 27 aprilie 2006.
Foto copertă: tikitaka.ro (Golul înscris de M. Maccarone în minutul 89)
Postat cu 3 ani în urmă
Adaugă un comentariu